مسیر شما :

هاشم بن عتبه مِرْقال

فرستادن به ایمیل چاپ مشاهده در قالب پی دی اف
شرح حال هاشم بن عتبه مِرْقال بيست و ششم : هاشم بن عُتْبَةِ بن ابى وقّاص الملقّب بالمِرْقال ، قاضى نوراللّه گفته كه در كتاب (اصابه ) مذكور است كه هاشم همان شجاع معروف مشهور ملقّب به مرقال است و براى آن به اين لقب شهرت يافته كه (اِرْقال ) نوعى است از دويدن و او در روز كارزار بر سر خصم مسارعت مى كرد و مى دويد و از كلبى و ابن حِبّان نقل كرده كه او به شرف صحبت حضرت رسالت صلى اللّه عليه و آله و سلّم رسيده و در روز فتح مكّه مسلمان گرديده ودر جنگ عجم با عمّ خود سعد وقاص در قادسيه همراه بود و در آنجا آثار مردى و مردانگى به ظهور رسانيد و در حرب صفيّن ملازم ركاب ظفر انتساب شاه ولايت مآب بوده و در آنجا نيز مراسم مجاهده به جا آورده .(263) و در (فتوح ) اعثم كوفى و كتاب (اصابه ) مسطور است كه چون خبر كشتن عثمان و بيعت كردن مردمان به اميرالمؤ منين عليه السّلام پراكنده شد اهل كوفه نيز اين خبر بشنيدند و در آن وقت ابوموسى اشعرى امارت كوفه داشت ، كوفيان به نزد ابوموسى آمدند و گفتند: چرا با اميرالمؤ منين على بيعت نمى كنى ؟ گفت : در اين معنى توقّف مى كنم و مى نگرم تا بعد از اين چه حادث شود و چه خبر رسد؟ هاشم بن عتبه گفت : چه خبر خواهد رسيد، عثمان را بكشتند و انصار خاصّ و عامّ با اميرالمؤ منين عليه السّلام على بيعت كردند از آن مى ترسى كه اگر با على بيعت كنى عثمان از آن جهان باز خواهد آمد و ترا ملامت خواهد كرد؟ هاشم اين سخن بگفت و به دست راست خويشتن دست چپ بگرفت و گفت : دست چپ از آن من است و دست راست من از آن اميرالمؤ منين عليه السّلام با او بيعت كردم و به خلافت او راضى شدم ؛ چون هاشم با اين وجه بيعت كرد، ابوموسى را هيچ عذرى نماند برخاست و بيعت كرد و در عقب او جمله اكابر و سادات و معارف كوفه بيعت كردند.(264) در (اصابه ) مذكور است كه هاشم در وقت بيعت اين ابيات را بديهةً انشاد نموده بر ابوموسى اشعرى انشاد كرد: شعر : اُبايِعُ غَيْرَ مُكْتَرِثٍ عَلِيّا وَلا اَخْشى اَميرا اَشْعَرِيّا اُبايِعُهُ وَاَعْلَمُ اَنْ سَاءُرْضي بِذ اكَ اللّهَ حَقَّا وَالنَّبِيّا(265) هاشم در حرب صفّين به درجه شهادت رسيد و بعد از عتبة بن هاشم ، عَلَم پدر بر گرفت و بر اهل شام حمله كرد و چند كس را بكشت واثرهاى خوب نمود عاقبت او نيز شربت شهادت چشيد و به پدر بزرگوار خود رسيد.(266) فقير گويد: از اينجا معلوم شد كه هاشم مرقال در صفّين به درجه رفيع شهادت رسيد پس آن چيزى كه در بعضى كتب است كه روز عاشوراء به يارى سيدالشهداء عليه السّلام آمد و گفت : اى مردم هركه مرا نمى شناسد من خودم را بشناسانم من هاشم بن عتبه پسر عموى عمر سعد م الخ ، واقعى ندارد واللّه العالم . _________________________ 263- (مجالس المؤ منين ) 1/269، (الاصابة ) ابن حجر 6/404. 264- (الاصابة ) ابن حجر 6/405، تحقيق : عادل احمد عبدالموجود و شيخ معوّض . 265- همان ماءخذ. 266- (مجالس المؤ منين )1/296.

این مطلب را به اشتراک بگذارید

آخرین بروزرسانی ( يكشنبه ، 28 تیر 1388 ، 10:51 )  

اضافه کردن نظر

کد امنیتی
بازخوانی

خبرخوان

با عضویت در خبرنامه سایت، ما آخرین اخبار سایت را به صورت خبرنامه برای شما ارسال می کنیم

از اینکه در خبرخوان عضو می شوید متشکریم

به ما بپیوندید

وبلاگ تاریخ اسلامفیس بوک سایت تاریخ اسلامتوییتر سایت تاریخ اسلام

گوگل باز سایت تاریخ rssyoutube